MålBar 29. mai: Are Kalvø om «Grunnlova»

bruk_målbar_kalvø

På torsdag inviterte Oslo mållag til MålBar på St. Hanshaugen. Nærare 30 interesserte møtte opp for å høyra Are Kalvø fortelja om «den nye Grunnlova». Framlegget er eit han har jobba med i over to år, fortel han. Det skulle berre mangla at det vart bok og TV-serie ut av det heile.

Etter å ha sett seg nøye rundt i salen, for liksom å forsikra seg om at det er ein grei gjeng til stades, fortel Kalvø entusiastisk om prosjektet sitt. For det er han – «ikkje for å skryta» – som er mannen bak den nye Grunnlova.

Kalvø starta prosjektet mest for å gjera noko anna enn det å grilla, som jo er det ein gjer når ein bikkar 40 år. Når eg ikkje grillar så pussar eg opp i heimen, fortel han. Så går eg ut og grillar att. Kalvø ville heller gjera noko han kunne sjå attende på seinare og vera stolt over. Så kvifor ikkje laga ei ny Grunnlov? Det er jo heilt absurd at me rettar oss etter ei lov laga av eit utval menn for 200 år sidan, seier han. Dei var ikkje serleg smarte heller, desse eidsvollmenna. Som prov på dette dreg Kalvø fram jødeparagrafen og særleg praragrafen som seier at Kongen i Noreg er heilag. Det siste stemmer ikkje, fortel Kalvø som ein dag frekalvø_2ista å kjøpa øl etter stengetid på vegner av Kongen. Det gjekk ikkje. Kongen i Noreg får ikkje noko serskild behandling i 2014.

Den nye Grunnlova er ei lov som gagnar folket, ikkje nokon få utvalde. Difor inneheld ho òg mykje humoristisk sans, så vel som ein avsluttande paragraf om at folk flest bør ha humoristisk sans.

Innlegget til Kalvø vart møtt med stor applaus frå salen.

Dei to fyrste paragrafane i den nye Grunnlova lyder slik:

1. Norge er eit demokratisk, fredelig og passelig kjendisfiksert rike der alle kan trenge ein klem.
2. Alle må få tru på det dei vil, og la vere å tru på det dei vil, og få oppføre seg så rart dei vil, men det er ikkje nødvendig å ta heilt av heller.

… resten må de lese dykk til sjølve.

Dette innlegget vart lagt inn i Uncategorized. Bokmerk fastlenkja.