MålBar 12. september: Kva er det eigentleg med nynorsken?

Systrene Sigrid og Guri Sørumgård Botheim er forfattarar. Humor er eit gjennomgåande element i skrivinga deira, og nynorsk er eit uunngåeleg tema.

Kva er det eigentleg med nynorsken? spør Guri og Sigrid. Kvifor gidd vi dette? Av og til må vi minne oss sjølve på kvifor vi skriv nynorsk, akkurat som vi må minne oss på kvifor vi har vald å vera kvinner. På same måte som alle kvinner er feministar, er alle nynorskbrukarar idealistar. Vi elskar å bli spurt om kvifor vi skriv nynorsk (ein av grunnane til å skrive nynorsk er jo å få spørsmål om kvifor ein skriv nynorsk). Den viktigaste grunnen er at det er for å vera vanskeleg og for å leva i randsona av det som er akseptabelt.

Fredag 12. september, klokka 18.30 på Fuglen tek dei opp debatten om at nynorsk fører til kriminalitet. Vi møter blant anna fire nynorskkriminelle. Vi får òg nokre innlegg frå nynorskelevar som slit med sidemål.

Sigrid Sørumgård Botheim og Guri Sørumgård Botheim

Sigrid (f. 1985) og Guri (f. 1978) er søsken og kjem frå Lesja. Sigrid er utdanna pianist frå NTNU i Trondheim. Nå tek ho ein mastergrad i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo og bur i Berlin. Guri bur i Trondheim og arbeider i Norsk Forfattersentrum. I 2009 debuterte Sigrid og Guri med romanen Ramstein pensionat. Boka handlar om einsemd, kjekke menn, edle dropar og livet i Bygde-Noreg. I 2011 var systrene redaktørar for antologien Søsken saman med systrene Ingrid og Kjersti Rognes Solbu. I juni 2013 var Guri og Sigrid festspeldiktarar under Dei nynorske festspela i Ørsta saman med Lars Petter Sveen. Sigrid og Guri skriv fast humorside i vekeavisa Dag og Tid. Dei er kjent for særeigne framføringar.

Foto: Sigurd Brørs

Foto: Sigurd Brørs

Arrangementet er gratis!

Dette innlegget vart lagt inn i Uncategorized. Bokmerk fastlenkja.